Stories First, Music After - din culisele concertelor10 Ianuarie 2017Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ora 18 
Librăria Cărturești – Iulius Mall, Cluj-Napoca
Invitați: dirijorul Gabriel Bebeșelea și muzicologul Gabriel Banciu
Moderator: Marius Tabacu

Filarmonica de Stat „Transilvania” inițiază, în parteneriat cu Librăria Cărturești Cluj, o serie de dialoguri informale cu dirijori, muzicologi, compozitori și interpreți, al căror scop este să apropie publicul larg de muzica clasică, iar fiecare eveniment de acest tip va fi legat de concertul săptămânii respective. 

De această dată, dirijorul Gabriel Bebeșelea îl va avea ca interlocutor pe muzicologul și profesorul Gabriel Banciu, cu care va vorbi despre programului concertului pe care-l va dirija pe 20 ianuarie 2017: Schicksalslied (Cântecul destinului) de Johannes Brahms, Cântecele și dansurile morții de Modest Musorgski, în varianta orchestrată de Dmitri Șostakovici, și Dansurile simfonice de Serghei Rahmaninov. Evenimentul va include și câteva momente muzicale live.

Departe de a se adresa doar specialiștilor, aceste discuții își propun să explice muzica cultă pe înțelesul tuturor și să demonstreze că ea nu este rezervată doar unui grup restrâns de privilegiați.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie, începând cu ora 18, la Librăria Cărturești din Iulius Mall, Cluj-Napoca. Accesul este gratuit.

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestrați dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Câștigător al Competiției de Dirijat „Lovro von Mataèiæ” de la Zagreb, Gabriel Bebeșelea este și deținătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iași, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj, iar din această stagiune, Gabriel este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Între 2006 și 2009, a fost dirijorul principal și directorul muzical al Sibiu Youth Orchestra, din 2011 devenind și Dirijorul Principal al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. În anul 2009, Gabriel Bebeșelea a devenit Dirijorul Ansamblului Icon Arts, una dintre cele mai apreciate formații de muzică contemporană, cu care a concertat în România, la Helsinki și în Festivalul „Enescu”. 

Un punct de cotitură în evoluția sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Națională de Muzică din București, care i-a permis o rezidență la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetițiile și concertele susținute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman sau Eliahu Inbal. 

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naționale Române. În luna decembrie a aceluiași an, a fost semifinalist al Competiției „Donatella Flick” organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) și Kurt Masur (Aurora Classical Festival).

Muzicologul Gabriel Banciu, profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a publicat volumele Semnificația estetică a programatismului muzical; Introducere la Estetica retoricii muzicale; Muzicologice; Gen, Opus, Formă. Este autor al unor cursuri universitare: Forme și analize muzicale; Estetică muzicală. 
A publicat studii în reviste de specialitate (Studii toduțiene, Studii mozartiene, Lucrări de muzicologie, Muzica, Intermezzo): „Importanța Concertelor pentru orchestră de coarde în creația lui Sigismund Toduță”, „Retorica toduțiană”, „Aspecte improvizatorice în Dorfmusikanten Sextett, KV 522 de Mozart”, „Sigismund Toduță – inedit”, „De la Viersuri de dor la Ciaccona. Discurs arhetipal: Vasile Herman (coautor Ecaterina Banciu), „Clarinetul în creația muzicală mozartiană: între cameral, simfonic și concertant”. 

Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

;Concert extraordinar de închidere a stagiunii', prevArrow: '', nextArrow: '', months: ['Ianuarie', 'Februarie', 'Martie', 'Aprilie', 'Mai', 'Iunie','Iulie', 'August', 'Septembrie', 'Octombrie', 'Noiembrie', 'Decembrie'], days: ['L', 'M', 'M', 'J', 'V', 'S', 'D'] }); }); //]]>