Azi, 9 octombie 2020, a plecat dintre noi cel care a condus Filarmonica de Stat ”Transilvania” de 13 ani încoace. Domnule Director General Marius Tabacu, drum lin, iar muzica să ajungă până la tine, oriunde ți-ai duce veșnicia.
Ne e foarte greu acum să găsim cele mai potrivite cuvinte care se pot spune în astfel de momente, în care, de obicei, vestea produce agitație și durere. Dar ni-l vom aminti întotdeauna stând în loja principală, pe scaunul lui din colțul din stânga, cu fața rezemată în palma stângă, urmărind cu atenție concertele, sau, cum îl cunoaștem doar câțiva, pe scaunul de la biroul lui, lăsat pe spate, cu mâinile încrucișate pe piept, ascultând ce ai de zis și făcând ca orice problemă să pară mai puțin gravă.
Ca traducător, anul acesta i-a adus premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea ”Trilogiei Transilvane”, roman în care, pur și simplu îi poți citi personalitatea. A fost un gentleman al unei lumi care a cam apus. Un om care credea în tine, căruia îi plăcea să te lase să faci cum crezi că e mai bine, fără să încerce să își impună personalitatea de director. Și asta tocmai dintr-o incredibilă forță interioară și dintr-o împăcare cu sine însuși. Nu avea niciodată nimic de demonstrat, nimic de impus, totul era o discuție, o încercare de a înțelege multiple puncte de vedere.
Mulțumim, Marius Tabacu, pentru libertatea de a fi ceea ce suntem și pentru că ne-ai ascultat timp de 13 ani vorbele, dar, mai ales, muzica.
Odihnește-te în pace.
La concertul de diseară, vom prezenta un omagiu și vom păstra un moment de reculegere în amintirea lui. Vă mulțumim celor care veți fi alături de noi. Vom reveni zilele viitoare cu alte detalii.
Sari la conținut