Director muzical al Operei din Marsilia şi director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice Naţionale Radio a Poloniei, Lawrence Foster este, din stagiunea 2022/2023, şi Dirijor Emerit al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, un titlu onorific ce aduce un plus legăturii strânse pe care dirijorul a avut-o dintotdeauna cu acest ansamblu. Pe lângă concertele susţinute la Cluj, Lawrence Foster a înregistrat, în ultimii ani, mai multe compact discuri cu Orchestra şi Corul Filarmonicii, cu lucrări de Puccini, Bartók şi Kodály, arii din opere de Verdi, Mascagni, Cilea, Rossini, Catalani, Giordani. Discul cu înregistrarea de studio a operei Fata din Vest de Puccini, lansat de Pentatone în 2021, s-a bucurat de aprecierile criticilor de specialitate, cunoscuta publicaţia Gramophone notând că „Este meritul imens al orchestrei din Transilvania – fondată ca Filarmonica de Stat Cluj în 1955 – şi a dirijorului Lawrence Foster că această interpretare poate fi comparată cu cea realizată de Orchestra Operei Regale şi Zubin Mehta pe celebra înregistrare Deutsche Grammophon din 1977.”
În stagiunile recente, Lawrence Foster a susţinut concerte cu ansambluri ca Orchestra Filarmonicii din Bergen, Filarmonica din Wrocław, Filarmonica „Janáček” din Ostrava, Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, Orchestra Gulbenkian, dar şi în Festivalul din Tirol şi Festivalul Internaţional de Pian de la Roque d’Anthéron, iar în programele sale se regăsesc lucrări de Enescu, Şostakovici, Brahms, Gershwin, Strauss, Beethoven, Bartók şi Schumann. Printre proiectele de anvergură se numără producţia operei Noaptea dinaintea Crăciunului de Rimski-Korsakov, la Opera din Frankfurt, imprimarea operei Rigoletto de Verdi pentru casa de discuri Pentatone şi opera Pelléas şi Mélisande la Festivalul „Enescu”.
Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internaţional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi a debutat la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeaşi perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziţie pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.
Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena şi Zürich.
A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuţi ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din Bucureşti şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborând cu artişti de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.
Discografia lui Lawrence Foster însumează CD-uri apărute sub emblema Pentatone, cu lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson şi Korngold (cu Arabella Steinbacher şi Orchestra Gulbenkian), lucrări de Ligeti, Bartók, Kodály, Puccini, Verdi şi multe altele. Pentru înregistrarea operei L’Étranger de Vincent d’Indy, cu Opera şi Orchestra Naţională din Montpellier, Lawrence Foster a primit distincţia „L’Orfée d’Or” a „L’Académie National du Disque Lyrique”.
Promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la Bucureşti între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestraţie a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti. În septembrie 2023, a primit Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Comandor.
Instrumente de accesibilitate