În primul său deceniu de activitate, tânăra orchestră a Filarmonicii clujene a evoluat rapid, transformându-se într-un organism sonor cu certă personalitate, disciplinat şi versatil, dispunând de un repertoriu substanţial aflat în permanentă extindere. Urmarea firească a recunoaşterii crescânde de care se bucură a fost solicitarea ansamblului pentru concerte în centre muzicale din ţară şi străinătate. Primul turneu peste hotare s-a desfăşurat în fosta Iugoslavie în anul 1964. Au urmat turnee de succes în fosta U.R.S.S. (1966, cu concerte memorabile la Moscova şi Sankt Petersburg – pe atunci Leningrad). Prima ieşire într-o ţară occidentală a fost în 1968, în Italia, tot aici având loc una dintre prestaţiile internaţionale de maxim răsunet ale orchestrei – dublul festival jubiliar Beethoven susţinut alternativ la Pesaro şi Torino, în anul 1970, cu prezentarea integralei simfoniilor şi concertelor compozitorului clasic sub conducerea dirijorilor Emil Simon şi Erich Bergel. După 1970 ansamblul a fost solicitat cu regularitate peste graniţă, susţinând turnee numeroase în Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, U.R.S.S., R.D.G., Germania Federală, Austria, Olanda, Elveţia, Italia, Spania, Franţa – orchestra Filarmonicii clujene fiind la acea oră cel mai căutat ansamblu românesc pe plan internaţional. În aceeaşi perioadă, Orchestra de Cameră a Filarmonicii, sub conducerea lui Mircea Cristescu, s-a bucurat de o prezenţă deosebit de susţinută în peisajul concertistic european.
Anii 1980/1990 a marcat o progresivă reducere a activităţii internaţionale, datorată politicii de izolare culturală practicată de regimul comunist în ultima sa perioadă, pentru ca, după schimbarea din 1989, efortul de reclădire a renumelui internaţional să fie încununat de succese importante, atât prin frecvenţa fără precedent a proiectelor, cât şi prin relevanţa remarcabilă a unora dintre acestea. Orchestra a revenit pe scenele din Franţa, Belgia, Italia, Germania, Elveţia, Ungaria şi mai cu seamă Spania, cu prezenţe repetate în cadrul Festivalului de la Santander şi colaborări cu mari nume ale scenei lirice internaţionale, ca José Carreras, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna şi alţii.
Deşi orchestra este dedicată în principal programelor simfonice şi vocal-simfonice, ea acordă importanţă şi repertoriului de operă. Remarcabilă, în acest sens, este producţia operei enesciene Oedipe cu ocazia centenarului naşterii compozitorului, organizată la Lucerna în 1981. A participat, de asemenea, la producţii de operă organizate în Spania, în cadrul evenimentelor Desvan Verdi (2000) şi La Rebelion de los criados (2002). A fost, de multiple ori, invitată a Festivalului din Santander, cu producţii ca Simone Boccanegra de Verdi (dirijor Antonello Allemandi, regizor Petrică Ionescu) sau Don Giovanni de Mozart (dirijor Marco Armiliato).
Un proiect aparte a alăturat ansamblul simfonic clujean şi legendarul grup rock britanic Deep Purple, într-un amplu turneu european (2000). Sub conducerea dirijorului britanic Paul Mann, au interpretat Concertul pentru formaţie rock şi orchestră de John Lord, în oraşe şi săli ca Antwerpen, Kongresszentrum Hamburg, Trondjheim, Göteborg, Globe Arena Stockholm, Centrul Internaţional de Congrese Berlin, Praga, Luxembourg, Palais des Congrès Strasbourg, Festhalle Frankfurt, Schleyer-Halle Stuttgart, Zürich, Madrid, Filaforum Milano, Palatul Congreselor din Paris, Wiener Stadthalle, Westfalenhallen Dortmund, Rotterdam, Olympiahalle München, Katowice.
Printre cele mai recente concerte în străinătate ale Orchestrei se numără cele de la Musikverein Viena, Sala Sinopoli de la Roma, Tokyo (în cadrul Festivalului „La folle journée „). Union Hall Maribor (în cadrul Festivalului Maribor).
Colaborările cu numeroşi artişti de mare renume au avut darul de a confirma valoarea orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică. Ansamblul a realizat turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca cele de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.